201408. 공간SPACE. 논현동 녹음스튜디오 Nonhyun Limelight Music Consulting
 

밀도 높은 도산대로 안쪽 주택가, 각종 높이제한에 아슬아슬하게 만나고 민원에 민감하게 부딪히는 곳이다. 사선형 매스를 피하고자 계단실을 이용했다. 일자계단을 따라 매스를 점차 줄여 층층히 접히는 형상을 취했고, 각 층 계단실에 천창을 만들었다.
거센 민원에 더해 녹음스튜디오라는 기능은 외벽의 오프닝을 제한했고, 외벽의 폐쇄적인 성격은 자연스럽게 외장재로 벽돌을 떠올리게 했다. 주변 다세대처럼 붉은 벽돌을 쓰되, 거친 표면을 잘라낸 파벽돌을 사용해 마치 오래 전부터 있어온 빛 바랜 건물처럼 보이려 했다.
녹음실이 위치한 2~3층은 창이 적은 외벽을 구조체로 이용해 기둥 없는 공간으로 하고, 4~5층에 올라탄 사무실 덩어리는 트랜스 되는 구조의 하중을 줄이고자 최대한 가벼운 투명박스로 하였다. 상부 하중을 1층 주차장의 v자 철골기둥이 받치며 지하 RC 기둥으로 전달하는 방식이다.

다세대주택 블럭에 근린생활시설 건물을 넣으면서, 익숙한 벽돌 건물에 철골조의 가벼운 제스처를 부분적으로 결합해 변화의 뉘앙스를 담고자 했다.

 

The densely populated residential area on the inner side of Dosandaero is where height limits are scantily adhered to and civil complaints clash.  The mass was folded according to the slopes of the stairs, to avoid a steeply set mass. By decreasing the mass as it ascends along the straight stairs, skylights were placed at each level.
The building’s programme as a recording studio, as well as serious complaints by local residents restricted opening up the outer wall, with its closed figure naturally leading to a selection of bricks. Though red bricks were chosen in accordance with the surrounding multiplex housing, by using surface cutting of used bricks, an old faded look was achieved.
The recording studio on the second and third floors were designed to have no columns by using the windowless outer wall as a structure, and the volume containing the office on the fourth and fifth floors was built with a light transparent box to relieve the weight of the trans structure. The upper volume is supported by V-shape steel column in the ground floor car park, transferring the weight to the underground reinforced concrete column.
By inserting a commercial building in the block of multiplex housings, a nuance of change was initiated by partially combining the light gestures of steel structure on the familiar brick building.