201408. 공간SPACE. 도곡동 근린생활시설 리모델링 Dogok Office Remodeling
 

도곡동의 대지는 대로변 교차로에 위치한 삼각형 모양의 땅이다. 부채꼴 평면의 기존 건물은 세 개의 원통형 매스에 붉은색 벽돌타일 마감으로 가로 방향의 오프닝이 과도하게 길었다.
설계의 기본 전략은 기존 건물과 새로 더해지는 부분 사이에 대화를 만드는 것이었다. 그런 점에서 설계 초기단계부터 반투명 스킨을 생각하였다. 익스펜디드 메탈 시트(expanded metal sheet)의 입체감 있는 패턴 사이로 바라보는 각도와 방향에 따라서 투시율의 차이가 만들어진다. 원형의 기존 매스는 외려 가능성이 될 수 있었고, 스킨과의 거리 차이로 표정이 다양해졌다.

기존 건물에 철골 캔틸레버 프레임을 덧대어 유리와 메탈의 가벼운 스킨으로 구성하였다. 잘게 분절된 껍질은 기존 덩어리와 때론 겹쳐지고 때론 분리되며, 입면에서 층의 구분을 무너뜨린다. 반투명 껍질은 블라인드처럼 내부공간에 빛을 조절하면서도 여전히 바깥으로의 전망을 열어준다. 내부에 불을 밝힌 야간에는 껍질이 더욱 투명해지고, 외벽에 빛을 받는 오후엔 껍질이 다시 단단해진다.
대로변의 입지상 1층 저층부는 카페 등의 입점을 예상해 투명하게 정리하였고,세컨스킨이 덧붙은 몸통 부분은 임대공간인 사무실 영역이다. 그리고 건물 위로 돌출된 최상층 옥탑 공간은 한 층 높이로 감싸는 수직 루버를 두어 옥상정원이 보다 안온한 휴게공간이 되도록 고려하였다.

 

The site is of a triangular shape at the junction of two main streets. The existing fan-shaped building, was originally made of three cylindrical masses finished by red brick tiles, with excessively long horizontal openings.
The basic design strategy was to create a conversation between the existing building and the new addition. In that sense, a translucent skin was considered from the outset of the design. Due to the three-dimensional holes made by its pattern, the expanded metal sheet conveys different degrees of penetration when viewed from a variety of angles and directions. The existing round mass could rather be regarded as potential and a variety of looks could be created by different distances of two skins.
By overlapping a steel cantilever frame to the existing building, a light skin was composed of glass and metal. The finely articulated skin merges with and separates from the mass, blurring the distinction of floors on the façade. The translucent skin, controls the amount of light entering the indoor space, while continuing to open up the view to the outside. The skin becomes ever more transparent when illuminated within after nightfall, while becoming more pronounced when exposed to sunlight during the day. Considering its location facing the main streets, the first floor was planned to be transparent so that it may function as a café, and the main body covered with second skin is a part that will be rented out as an office. A one-story vertical louver was placed on the jutting out uppermost rooftop space, so as to function as an even more comfortable resting space.